Трансфер фактор юу вэ гэдэг тухай ярилцахаас өмнө, бидний биеийн дархлаа хэвийн ажиллаж байгаа үед трансфер фактор гэж нэрлэгдэх жижиг уургийн хэсгүүд бидний биед зохих тунгаар нийлэгжиж үүсч байдаг. Тэр уургийн нийлэгжилт юунаас шалтгаалах вэ? ямар бүтээгдэхүүнд хамгийн ихээр агуулагддаг? Монголчууд энэ бүтээгдэхүүний тухай мэддэг байсан уу, хэрхэн хэрэглэдэг байсан, эрүүл мэндээ хэрхэн дэмждэг, хамгаалдаг байсан зэрэг асуултууд аяндаа урган гарч ирнэ. Үнэхээр бидний ухаант өвөг дээдэс дархлаа дэмждэг, биеийн тамир, тэнхээ, чалх сайжруулдаг бүтээгдэхүүний тухай өргөн мэдлэгтэй байж амьдрал ахуйдаа ашигладаг байжээ.
Үүний заримаас дурдвал:
1. ЭХИЙН АНГИР УУРАГ
Трансфер фактор /ТФ/-ыг хамгийн ихээр агуулж байдаг бүтээгдэхүүн бол ЭХИЙН АНГИР УУРАГ.
Дөнгөж төрсөн хүүхдэд эхийн ангир уурагтай зүйрлэх ямар ч бүтээгдэхүүн байхгүй нь хэн бүхэнд ойлгомжтой юм. Хүн төрөлхтөн эхийн ангир уурганаас илүү хүнсний бүтээгдэхүүн өнөөдөр гарган авч чадаагүй байна. Цаашид ч гарган авч чадахгүй болов уу. Эхийн ангир уурагт бидний гайхамшигт бүтээгдэхүүн гэж нэрлэж буй Трансфер фактор хэмээх жижиг уураг хамгийн ихээр агуулагддагт оршино. Бид одоо ч гэсэн нүд, чих өвдөхөд эхийн сүү дусаадаг, элэгний өвчтэй, настай хүмүүст төрсөн эхийн хөхний сүү уулгадаг ….г.м аргуудыг хэрэглэдэг нь угтаа бол Трансфер фактораар эмчилж байсны жишээ билээ. Эхийн ангир уураг эм мөн үү? Эсвэл хоол хүнс үү? гэж ямар ч хүнээс асуусан – хүн төрөлхтөнд юугаар ч орлуулашгүй хоол хүнс гэж хариулах нь дамжиггүй. Та бас тэгэж хариулах бизээ. Гэхдээ эхийн ангир уураг ямар ч эм, амин дэм, бусад эмчилгээний бэлдмэлээс илүү хүүхдийн эрүүл мэндийг хамгаалж, бас эрүүл байлгаж чадна. Трансфер Фактор ЭМ БИШ, гэхдээ таны дархлааны системийг хэвийн ажиллуулж, зохицуулга хийж улмаар эрүүл байлгах гайхамшигт бүтээгдэхүүн гэж бичиж байдгийн учир ердөө л энэ.
2. АМЬТНЫ ХАЛУУН ЦУС УУХ, ХҮНСЭНД ХЭРЭГЛЭХ
Их Монгол улс байгуулагдаж, цэрэг эрс маань алс холын аян дайнд явах үедээ мориныхоо, бусад зэрлэг амьтдын цусыг уудаг байсан тухай түүх сударт бичиж үлдээсэн байдаг. Одоо ч гэсэн бид хавар яргуй идсэн гөрөөсний цус, хулангийн цус, бүр олдохгүй бол яргуй идсэн ямааны цус уудаг. Ингээд нэг жилийн хүч тамираа авлаа, энэ жил өвдөөгүй нь тэр уусан цусны хүч гэж ярихыг та сонссон л биз.
3. АМЬТДЫН ДОТОР ЭРХТЭН ТҮҮХИЙГЭЭР ИДЭХ
Элэгний өвчтэй хүн – зэрлэг гахай, элээний элэг идээд сайжирсан, нойр булчирхай өвдсөн хүн – тарваганы хүн мах идээд бие нь сайжирсан, эдгэсэн, зүрх өвдөөд туулайн зүрх идээд бие сайжирсан эдгэсэн, уушиг муудвал үнэг, чонын уушиг сайн, хагалгааны өмнө болон хойно хойлогны мах идвэл сайн г.м … Ингээд бичээд байвал нилээд урт дараалал болох учир орхиё.
4. МАЛЫН СҮҮ, СААМ УУХ
Цагаан гүүний саам, улаан ямааны сүү, улаан үнээний сүү, ингэний хоормог, бяслаг бусад цагаан идээг өргөнөөр хэрэглэж, орчин үед энэ чиглэлийн эмчилгээний сувиллууд зайлшгүй шаардлагатай болсон төдийгүй эмчилгээний нэг хэсэг болоод байгаа.
5. ТҮҮХИЙ ӨНДӨГ ХЭРЭГЛЭХ
Өндөгийг түүхий байдлаар нь уух, маск тавих, дутуу болгож идэх г.м Энэ бүх баримтууд нь монголчууд хэрхэн эрүүл байхаа мэддэг биеийн дархлаа, чалх сайжруулдаг хүнсний бүтээгдэхүүний тухай өргөн мэдлэгтэй байсны нотолгоо юм. Өөрөөр хэлбэл эдгээр хүнсний бүтээгдэхүүнүүдэд ТФ ихээр агуулагдаж, эмчилгээний гайхамшигтай үр дүн өгөх үндсэн шалтгаан нь болдог байна.
Бидний дээр дурьдсан бүтээгдэхүүнийг дандаа ТҮҮХИЙГЭЭР нь хэрэглэж байсныг та анзаарсан биз. Учир нь тухайн бүтээгдэхүүнийг буцалгавал Трансфер фактор төдийгүй бусад уургууд задарч үүргээ гүйцэтгэж чадахаа больдогт оршино. Бидний хэт нийгэмшсэн, техник технологи хурдацтай хөгжсөн өнөө үед түүхий хүнс, түүгээр ч барахгүй хагас боловсруулсан бүтээгдэхүүнээс нянгын халдвар, хордлого, харшлын ямар их эрсдэл гарч байгаа тухай бид өдөр тутам сонсдог. Одоо тэгвэл дархлааны системийг хэвийн байлгахын тулд ямар нэгэн амьтны цус уух, түүхий эрхтэн идэх, түүхий сүү уух, түүхий өндөг идэж, уух зэрэг олон олон эрсдэл хүлээхээс татгалзаж болно. Танд энэ бүхнийг хэд дахин илүүтэйгээр орлож чадах ТРАНСФЕР ФАКТОР гэдэг бүтээгдэхүүн бидний хэрэглээнд нэгэнт бий болжээ. Эцэст нь дүгнэж хэлэхэд ТРАНСФЕР ФАКТОР гэдэг бол ямар нэг химийн аргаар гарган авсан нэгдэл биш, ургамал биш, амин дэм биш, эрдэс бодис биш, ЭМ БОЛ БҮР БИШ, таны биед байдаг таны эрүүл байхын үндэс болсон дархлааны зохицуулагч, гайхамшигтай үр дүн гаргаж чадах уургийн молекулын жижиг хэсгүүд юм.